Historie van El Molino Santisteban

De Moren begrepen al dat dit een uitzonderlijke plek was

Rond 1400 werd de watermolen El Molino Santisteban door de Moren gebouwd aan de oevers van de rivier de Río Grande. Het gebied rondom de Río Grande met de heuvelrug Ardite werd al bewoond sinds de prehistorie. De Dolmen die hier in de heuvels te vinden is, is het bewijs hiervan. Ook de Feniciers en Romeinen (tussen 1000 v.C en 400 n.C) hebben zich in deze vallei gevestigd om haar beschutte karakter en de vruchtbare grond.

Door de overdaad aan water uit de bergen van de Sierra de las Nieves en de rivier bouwden de Moren een watermolen en een ingenieus watersysteem (acequias) die het omringende land kon irrigeren en de molen aandrijven. Tot op heden gebruiken de boeren in de omgeving nog steeds dit irrigatiesysteem. De drie bogen (arcos) van de watermolen duiden op een grote productiviteit en is de enige met dit aantal in de provincie Málaga. De watermolen legde zich vooral toe op het malen van graan en veevoer. De molenstenen (piedras) en een van de raderen (rodezno) zijn nog altijd aanwezig.

Na 700 jaar Moorse aanwezigheid in Andalusië werd Málaga in 1485 veroverd door de Reyes Católicos en in 1491 werd de watermolen, die toen al bekend stond als El Molino Santisteban, als oorlogsschat in beslag genomen en overgedragen aan een van hun trouwe ridders Fernando Pérez. De jaren daarna bleef de watermolen actief en veranderde vele malen van eigenaar. De familie van de laatste molenaar woont nog in het naburige dorp Alozaina.

Hotel Molino Santisteban Guaro Hotel Molino Santisteban Guaro Hotel Molino Santisteban Guaro Hotel Molino Santisteban Guaro

klik op foto om hem te vergroten

In de jaren 70 werd de watermolen echter verkocht aan de Amerikaan John Andersen die het renoveerde, bewoonbaar maakte en de molenzaal veranderde in een eetzaal. De waterwegen bleven echter in tact zo ook het authentieke karakter. In 1980 bouwde hij op het terrein naast de watermolen een groot gastenverblijf rondom een patio in andalusische stijl. Dit gebouw doet nu dienst als hotel.

Reserveren Contact